Autógáz blog | CNG & LPG

Hírek és érdekességek az autógáz világából.

Friss topikok

Miért jár Ön jól, ha sokat jár Nyugat-Európában LPG-vel?

2008.07.30. 13:40 Gázautós

Vegyük Németország példáját, amely állam az Egyesült Európa közepén található, és gyakorlatilag mindenki átutazik rajta. Az „Állam Bácsi”2018-ig megállapította és egyben garantálja a jövedéki adó szintjét a mai állapotnak megfelelően, ami gyakorlatilag az elkövetkező tíz éven keresztül az LPG alacsony árát szavatolja, ellentétben hazánkkal, ahol sajnos még egy fél évvel sem lehet előre számolni!  Jelenleg /2008. július/ egy liter E95-ös benzin ára átlagosan 1,41 Euró, míg az LPG-é mindössze  0,57-0,8 Euró között fekszik. Vegyük a legrosszabb esetet, amikor 0,8 Euróért tudunk csak tankolni, és a gépkocsink is 20%-al többet fogyaszt LPG-ből, mint benzinből. Ekkor is még csak 0,96 Eurónál vagyunk, vegyük hozzá még az indításkor elfogyasztott kb. 4 Euró centet literenként, ekkor kereken 1 Eurónál vagyunk 1,41 Euró helyett. Tehát minden liter benzinen minimum 0,4        /az 1 centet elhanyagolom/ Eurót nyerünk, ha vesszük  a benzinben mért fogyasztást! Egy átlagos autót véve egy átlagos Németországot keresztül szelő úton /8 liter és 2x800 km/a megtakarítás mintegy 50 euró minimálisan!
Igaz ez persze  Nyugat-Európa más országaira is, nemcsak Németországra, mindössze a szemléletesség kedvéért vettük ezt a példát. Lényeg az, hogy egy nagyfogyasztású benzines autónál mindenképpen megéri az átalakítás, ha az sokat jár nyugat felé, mivel a „beinvesztált” kb. 850 Euró /itthoni beszerelés+vizsgáztatás ÁFÁ-val/ igen gyorsan megtérül. Németországban az LPG-kutak száma gombamód szaporodik, immáron több, mint 3000 helyen tudunk tankolni. /Figyelem, mindenhol kérni kell az adaptert az olasz töltőszelepre, mert nálunk ez terjedt el, Németországban pedig háromféle rendszer is létezik, de mindenütt van átalakító, amit be kell csavarni a helyére, hogy a töltőpisztoly csatlakoztatható legyen! Ausztriában nem ennyire elterjedt az LPG, de az autópálya mentén Németország felé 2-3 tankolási lehetőség itt is van.

 

1 komment

Címkék: németország állami támogatás megtakarítás autógáz lpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autogaz.blog.hu/api/trackback/id/tr54592695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trafikkos 2010.08.29. 19:18:10

Lenne egy építő megjegyzésem: Itt össze lehetne gyűjteni az összes nyugat európai LPG és CNG kút elérhetőségét 1 helyen. Aki itt keres, az hozzá teheti valamilyik országét, és bővülhet a lista. Ez nagyon hasznos és építő lenne mindenki számára.
PL: Szlovákia: www.autogas.sk/tankovanie.htm
Németország:www.gas-tankstellen.de/
Svédország:www.gasbilen.se/Tanka/Tankstallen.aspx a CNG kutak esetén és www.energigas.se/FaktaOmGas/Gasol/tankstationerLPG.aspx az LPG kutak esetén
süti beállítások módosítása