Autógáz blog | CNG & LPG

Hírek és érdekességek az autógáz világából.

Friss topikok

Vajon mi/ki mozgatja az LPG piacot, avagy megfejthetetlen gázárak kis hazánkban

2008.08.01. 15:54 Gázautós

A fenti banális kérdést egy kis kitekintés indukálta a környező és más európai

országok gázpiacán.

Azt gondolná naív módon az egyszerű gondolkodó, hogy biztosan az „Állam

Bácsi”az okozója az irreálisan magas LPG-autógáz áraknak, mert magas a jövedéki adóterhelés! /Az ÁFA nem különösen „drágít” más országok viszonylatában, mert az általában másutt is a 20% közelében mozog./

Nézzük, hát a tényeket! Vegyünk két hozzánk közeli országot, melyek „gáznagyhatalomnak" számítanak mind európai, mind pedig világviszonylatban!

Ezek pedig Olaszország és Lengyelország. Olaszországban 1Liter LPG-Autógáz ára am kutakon átlagosan 0.7 Euro, ami a mai valuta-vételi árfolyamon 165 Ft.

Nálunk ugyanez húsz forinttal több, azaz a legutóbbi áremelés következtében 185 Ft. Biztosan alacsonyabb a jövedéki adó náluk, gondolnánk helytelen módon.

 Olaszországnál (ahol 240 Euró/tonna) egyedül egy országban találunk magasabb a jövedéki adó terhelést, Ausztriában, ahol ez a mérték  260 Euro/tonna. Érdekes módon még itt (Ausztriában) sem drágább az LPG-Autógáz mint nálunk , 0.75 Euro/Liter, míg itthon a mai erős forinttal átszámítva ugyanez:0.8Euro/Liter!

Hazánkban a jövedéki adó termelés mértéke az LPG esetében 180 Euró/tonna jelenleg, ami Németországgal és Nagy-Britanniával azonos. Érdekes módon itt is mindössze 0,7 Euró/Liter az ár a kutaknál, azaz tíz eurócenttel mérsékeltebb áron tankolhatunk LPG-t mint kis hazánkban!

De vegyünk a már említett, hozzánk közelebbi „gáznagyhatalmat” Lengyelországot. Itt átlagosan 2.15 Zloty-ért tankolhatunk a kutakon, ami a jelenlegi igen erős lengyel valuta mellett is mindössze csak 160 Ft!

Itt a jövedéki adóterhelés mértéke jelenleg 210 Euró/tonna, ami csaknem 17%-al magasabb, mint hazánkban, az ár pedig csaknem ugyanennyivel alacsonyabb!

Érdekes, hogy Szlovákiában (ahol szintén a MOL az úr!) a jövedéki terhelés ugyanakkora vol, mint Lengyelországban, a gázár mégis annyi volt, mint nálunk, egészen július elejéig, amikor is valami oknál fogva az árak mintegy 4,5 koronát estek az világpiaci tendenciák ellenére, és most mintegy 150 forintba kerül az LPG-Autógáz mindössze!/Hogyan csinálták, és nálunk miért nem csinálják az illetékesek?/

Ezen felül meg kell említeni, még a szezonális áringadozás jelenségét, ami azt jelenti, hogy nyári időszakban a gáz ára mintegy 10-15 százalékot rendre visszaesik a téli árhoz képest! Ez mindenhol így van Európában, kivéve ismét csak kis hazánkat, ahol a gáz árának változása csak egyetlen irányt ismer:  felfelé rendületlenül!

Hol van hát a kutya elásva? Vagy talán nem is vagyunk igazából Európa része?

Próbáljuk meg együtt megfejteni a feladványt, mert ehhez mi sajnos itt kevesen vagyunk!  

 

1 komment

Címkék: olaszország németország lengyelország állami támogatás gázár jövedéki adó autógáz lpg autógáz európában

A bejegyzés trackback címe:

https://autogaz.blog.hu/api/trackback/id/tr24596191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Congrats 2012.10.15. 21:32:59

Ez rohadtul nem meglepő.
Egy szót mondok: Magyarország.
Többet - sajnos - nem kell.

Jelenleg (2012 október) 235-246 körül áll az LPG ára.
Lehet találgatni, hogy 2013 nyarán hol fog állni, az elmebeteg, gülüszemű Matolcsy 2-szeri 50%-os jövedéki sarcemelése után.
süti beállítások módosítása