Autógáz blog | CNG & LPG

Hírek és érdekességek az autógáz világából.

Friss topikok

Autógázzal Európában 2. rész - Tankolás

2009.01.15. 10:59 Gázautós

Európa különböző országaiban autógázzal járni sokszor hálásabb dolog, mint Magyarországon. Frnaciaországban aki átalakítattja autóját gázüzeműre, vagy gázos autót vásárol az 2000 Eurós adókedvezményt kap, Németroszágban pedig 2018-ig államilag garantáltan adókedvezménnyel lehet tankolni a környezetkímélő üzemanyagot. Talán ezek jó példák arra, hogy az LPG és a CNG üzemet világszerte egy reális alternatívának tartják, és a környezettudatos kormányzatok támogatják használatát.

Ezzel nem függ össze az, hogy a benzin-gáz árarányok Európában szinte mindenhol jobbak, mint Magyarországon -mivel sok országban az autógáz miénknél nagyobb adóterhe mellett is olcsóbb tud lenni, mint itt- de mindenestre jó hír a sokat utazóknak. Ez sok esetben azt jelenti, hogy a benzin még drágább, mint a hazai, az autógáz pedig olcsóbb.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy hol mennyibe kerül a gáz és a benzin, akkor a „Czas Na Gas”, vagy angolul „Time for gas” autógázos újság legújabb számából körülbelül megtudhatjuk. Az újság 2 havonta jelenik csak meg, de akkor összegyűjti az aktuális árakat országonként. A honlapjukon bal oldalon található az utolsó szám pdf formátumban, ebben egy kicsit keresgélve meglesznek az árak.
http://www.czasnagaz.com.pl/en/index.html

Európa szerte azonban három töltőszelep, illetve csatlakozó terjedt el, így sok helyen csak átalakítókkal tankolhatunk. Tankolhatunk, mert a magyarországi gyakorlattal ellentétben –ahol csak a gázkútkezelő töltheti fel tartályunkat- a Nyugat-Európában nekünk kell az adapterek segítségével tankolnunk. Tapasztalataink szerint, általában ahol a mi „Dish”, azaz olasz rendszerű töltőnket használják ott a kutas feladata a tankolás, az „ACME” és a „Bajonett” töltőknél már az autósé. Átalakítókat a tankoláshoz lehet kérni, vagy esetleg vásárolni a kúton, de megvásárolhatóak ezek magyarországi autógáz szervizekben is.

A lenti térképről be lehet azonosítani, hogy melyik országban milyen töltő használatos. Lehetnek eltérések is, mert pl. Németországban sok kúton van az itteni Dish töltő is az ACME mellett.

 

 

Az alábbi videón egy „Bajonett” töltővel tankolnak. Láthatóan felhasználóbarát ez a változat, viszont érdemes esetleg már a beszerelésnél figyelni, hogy a töltőszelepünk ne a lökhárítóból lefelé állva legyen beszerelve, mert ha az adaptert becsavarjuk, már nem biztos, hogy a hosszú töltőpisztoly is elfér. Ha pedig egy téglára tolatva növeljük a távolságot a földtől, a kút alkalmazottai nem nézik jó szemmel :-).

Bajonett adapter- (nem csak) Hollandiában kell

  

Ez pedig az ACME tankolás itt lent.

ACME átalakító - Németországban, Svájc egy részén, Belgiumban, Írországban jól jön

 

   

 

 

11 komment

Címkék: franciaország olaszország németország állami támogatás autógáz autógáz rendszerek autógáz európában hollandi autógáz töltés

A bejegyzés trackback címe:

https://autogaz.blog.hu/api/trackback/id/tr38879241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiv 2009.02.19. 17:57:04

Köszi az infókat, nagyon hasznos volt! Most megyek Belgiumba kocsival, vettem is egy adaptert, 9e pénzbe fájt.

gamate 2009.05.05. 17:40:06

Hali!

Hol tudok ACME adaptert venni, hogy biztosan tudjak Németo.-ban tankolni?
Köszi: gamate

HCT 2009.09.25. 15:23:18

@gamate: Szia!
Sikerült megtudnod, hol lehet ilyen acme-adaptert venni? Köszi

Ag95 2009.09.26. 14:11:26

Üdv minden gázosnak!
Adaptert a német kutakon némi kaució (pénz) vagy útlevél, személyi, jogsi ellenében adnak a tankoláshoz. (Személyes tapasztalat). Ugyanez érvényes Luxemburgra is.
Ja és ott nem tankol a kutas, neked kell összeeszkábálni a rendszert (nem bonyolult), nem úgy mint idahaza, ahol közelébe se engednek a kútnak.
(Ebből is látszik a hazai gázos autózás kiskorúsítása)

Ag95 2009.09.26. 14:22:02

Bocs a sürgölődésért! Még egy komment, most a szerzőnek:
A németországi gázárakról az alábbi linken vannak naprakész információk
www.gas-tankstellen.de
minimális nyelvtudással ki lehet silabizálni, hogy a tervezett útvonal mentén hol vannak gázkutak és mennyi az éppen esedékes ár.
(Én mindig ez alapján utazom, és eddigi tapasztalataim alapján pontos. Sajna inkább csak a főbb utak, autópályák mentén és városokban működik, viszont a kút megtalálhatósága nagyon pontos)

szalazsan 2011.05.09. 00:59:44

segidségre van szükségem. Németbe járok dolgozni,
Austriában hol lehet LPG tankolni ? mert sehol sem találtam a pályán, csak föld gáz van az meg nem jó nekem. köszi
ha valaki tudja írjon nekem, megköszönném.
szalazsanlaszlo@yahoo.com

zotty 2011.09.08. 00:17:12

Sziasztok,tegnap Ausztriában 1 rendes kutas megadta az összes LPG kut cimét-hát nem sok:))ami mekünk jó-Sant Pölten- Mathilde Beyerknecht str.1- 6 km a pályátol.nincs kutkezelö bankkártyás éjjel-nappal -Pöchlarn-IQ-Tankstelle Reich str. 14 Dietach Bei Steyr- ENI Ennsers str, 152 Tulln-Autohaus Lutz Land str.57 Baden Bei Wien-Autohaus Amg Schórghofer Waltersdorf str.8-10

aladar123 2011.10.08. 00:49:15

sziasztok,megtudjátok mondani mennyi az lpg szerbiában és romániában a határ közelében?hajrá lpg

Congrats 2012.10.15. 21:22:56

@aladar123:
Olcsóbb, mint Mo-n. 210-220 HUF körül.
Még az autópályán is.
Tankolj ott nyugodtan.

Congrats 2012.10.15. 21:23:41

DISH töltő van ott is.

Norbert Gard 2014.08.23. 18:54:33

Hátha hasznos infó valakinek! Itt kereshetitek meg Németországban a hozzátok legközelebb lévő LPG kutakat.Még azt is megadja,hol,milyen adaptert használnak.
www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=umkreis
süti beállítások módosítása